چگونه بهترین دوربین مداربسته را انتخاب کنیم؟
برای یافتن بهترین سیستم دوربین مداربسته، باید عوامل متعددی مدنظر قرار گیرد. بهطور کلی هیچ سیستم امنیتی منحصربهفردی وجود ندارد که برای تمام شرایط و نیازها مناسب باشد.
با این وجود این مقاله راهنمای مفیدی برای صاحبان خانه و کسبوکار است تا بتوانند بهترین سیستم نظارت تصویری که با شرایطشان همخوانی بیشتری داشته باشد را خریداری نمایند. این راهنما به خریداران کمک میکند تا برخی نکات مهم را در هنگام انتخاب سیستم دوربین مداربسته خود در نظر بگیرند.
کیفیت ویدئو (رزولوشن)
طی 30 سال گذشته، دوربین های مداربسته آنالوگ (CCTV) با وضوح استاندارد خود توانستند بخش بزرگی از بازار را در اختیار بگیرند، لکن امروزه با تکامل روزافزون فناوری این دوربین ها جایگاه خود را ازدستدادهاند.
هماکنون دوربین های مداربسته HD و IP، در بازار سیستمهای امنیتی و نظارتی از سهم بسزایی برخوردار میباشند. تصاویر ویدئوییHD ، کیفیت بسیار بالاتری را نسبت به نسخه استاندارد ارائه میدهند و همین امر باعث افزایش سطح امنیت و توانایی شناسایی افراد یا اشیای ضبطشده گردیده است.
دلیل این امر این است که کیفیت تصاویر آنالوگ بر اساس TVL (خطوط رزولوشن TV ) ارزیابی میشدند، در حالی که کیفیت تصاویر HD برحسب مگاپیکسل اندازهگیری میگردند. بهعنوان مثال، دوربین مداربسته 1000 TVL دارای 1000 خط جداگانه بر روی صفحه نمایش بود که باعث میشد تصویر مورد نظر شکلگیرد.
اما دوربین مداربسته 1 مگاپیکسلی HD، دارای 1 میلیون پیکسل در هر نقطه از تصویر است که باعث تولید تصویر باکیفیتتر میشوند. هرچه تعداد پیکسلها بیشتر باشد خروجی تصویر واضحتر خواهدبود. به عنوان مثال، یک تصویر 4K یا 8 مگاپیکسلی دارای 8 میلیون پیکسل میباشد.
به همین علت، دوربینهای مداربسته مگاپیکسلی، تصویر باکیفیت بسیار بالاتری تولید میکنند، زیرا تصویر ارائهشده از تراکم بالایی برخوردار هستند. یکی از مزایای عمده دوربین مداربسته HD، نسبت به دوربینهای آنالوگ، توانایی استفاده از زوم دیجیتال برای تمرکز بر یک منطقه از فیلم ضبطشده بدون تحریف تصویر است.
دستگاه ضبط کنندهDVR یا NVR
در حال حاضر 2 استاندارد برای دوربین های نظارتی HD وجود دارد که عبارتند از: (HD over Coax) HDoC و IP.
استاندارد HDoC یا انتقال تصویر اچ دی بر روی کابل کواکسیال، درست همانند تجهیزات آنالوگ قدیمی از همان کابل RG59/RG6 کواکسیال استفاده میکنند، اما برخلاف تجهیزات قدیمی، ویدئو HD را نیز به DVR یا ویدئو رکوردر دیجیتال منتقل مینمایند. در تمام سیستم های HDoC، دوربین ها بهطور مستقیم از طریق کابل کواکسیال به DVR متصل میشوند.
از سوی دیگر، دوربینهای مداربسته IP از طریق اترنت یا کابل شبکه به یک دستگاه NVR یا ویدئو رکوردر تحت شبکه متصل میشوند.
در دوربین های مدار بسته آی پی اولیه، دوربین ها بهطور مستقیم به دستگاه ان وی آر متصل نمیشدند، بلکه به یک سوئیچ شبکه یا نقطه دسترسی که در همان شبکه NVR قرار داشت متصل میگردیدند و پس از آن دوربینها از طریق یک آدرس IP به NVR متصل میشدند و همچون یک مسیر برای انتقال دادهها عمل میکرد. لکن تولیدکنندگان در طی چند سال گذشته سوئیچ PoE را با NVR ترکیب کردهاند تا دوربین ها بتوانند بهراحتی به این سوئیچ ها متصل شوند.
هم دی وی آر ها و هم ان وی آر ها، دارای قابلیتهای مشابهی هستند. هر دوی این سیستمها برای مشاهده ویدئوهای لایو و زنده و یا ضبطشده و مشاهده فیلم ها از راه دور و از طریق دستگاههای تلفن همراه مانند آیفون و اندروید و رایانههای شخصی از جمله ویندوز و مک مورداستفاده قرار میگیرند.
اما تفاوت اصلی بین این دو فرمت، نوع کابل مورداستفاده برای اتصال به دوربینهای نظارتی است. ضبط کننده های HDoC دارای سازگاری بیشتری هستند و میتوانند در کنار دوربین های قدیمیتر آنالوگ مورد استفاده قرارگیرند و لذا این امر به کاربران اجازه میدهد تا سیستم خود را از یک رزولوشن استاندارد به یک دوربین HD ارتقا دهند. شاید بتوان گفت این سازگاری ها بیشتر در دوربین های مداربسته AHD به چشم میخورد و در دوربین های IP و بالاتر تعداد مدل های کمتری وجود دارند که قابلیت استفاده در کنار دوربین های آنالوگ را داشته باشند.
علاوه بر این، کابل کواکسیال موجود را میتوان با دوربین های مداربسته سازگار با HDoC مورداستفاده قرار داد و این امر در هنگام ارتقای سیستم های SD به HD، باعث صرفهجویی در هزینه خرید کابل جدید خواهد شد.
دوربین های تحت شبکه IP
امروزه استفاده از دوربینهای IP بیش از پیش رواج یافته است. با این حال جهت استفاده از آنها نیاز است ابتدا بستر شبکه آماده باشد. در حالی که کابل دوربین مداربسته همیشه بهطور مستقیم به دستگاه NVR متصل نیست، کاربران باید دوربینهای IP خود را به شبکه متصل و دوربینها را به NVR متصل نمایند.
خوشبختانه، اکثر دوربینهای IP امروزی قابلیت اتصال به ویندوز و اتصال خودکار به یک شبکه تعریفشده را دارند. برخی از دوربین های مداربسته آی پی و دستگاه های NVR میتوانند رزولوشنهای HD را در محدوده کیفیت P1080HD تا 4K Ultra HD ضبط کنند.
اکثر دوربینهای IP عرضه شده در بازار میتوانند از PoE (تغذیه از طریق اترنت) بهره ببرند و این بدان معناست که هم ویدئو و هم برق به جای منتقل شدن از طریق 2 کابل متمایز، تنها از طریق یک کابل منتقل میشوند.
دوربینهای IP بدون انجام هیچگونه کار تقویتی میتوانند تا فاصله تقریبی 100 متری به کار ضبط ویدئو بپردازند. اما برای فاصلههای طولانیتر به ریپیترها (تکرار کننده ها) و سوئیچهای اضافی نیاز است که بتوانند در طول مسیر کابلکشی به کار گرفته شوند تا محدوده انتقال افزایش یابد.
استاندارد انتقال تصویر HD بر روی کابل کواکسیال (HDoC)
دوربین های مداربسته HDoC از کابلهای کواکسیال سنتی RG59 بهعلاوه فیش هایBNC در انتهای دو طرف کابل بهره میبرند. در حالی که این نوع کابل و اتصالات بیش از 30 سال است که در صنعت امنیتی مورداستفاده قرار میگیرند، پیشرفتهای به وجود آمده در چند سال گذشته به دوربین های آنالوگ و دستگاه های DVR اجازه میدهد تا ویدئوهایی با کیفیت P1080 و فراتر از آن را با استفاده از کابل کواکسیال ضبط نمایند.
در مقایسه با سیستمهای مداربسته IP، نصب سیستم های HDoC بسیار آسان است، زیرا اساساً دارای قابلیت اتصال و اجرا هستند. کابل کواکسیال به سادگی دوربین ها را به DVR و برق متصل میکند و درنتیجه سیستم آماده ضبط خواهد بود.
پرکاربردترین نوع کابل استفاده شده در سیستم های نظارتی و دوربین مداربسته HD، کابل RG59 است. در واقع دو کابل جداگانه، یکی برای انتقال تصیرو و ویدئو و دیگری برای تأمین برق، در کنار یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند.
مزیت عمده ای که انتقال تصویر HD بر روی کابل کواکسیال نسبت به کابل شبکه دارد این است که میتواند از کابل کواکسیال سیستمهای آنالوگ موجود استفاده کند و نیازی به استفاده از کابل جدید نیست. این امر باعث صرفه جویی بیشتر خواهد شد.
معمولاً در انواع مختلف پیکج دوربین مداربسته، از کابل های کواکسیال HD استفاده میشود، چراکه این کار باعث ارائه فیلم های قابل اعتمادتری خواهد شد.
زاویه دید دوربین
همانطور که میدانید انواع دوربین مدار بسته از قبیل دوربین مداربسته دام، بولت، چشم ماهی و … وجود دارند. همچنین برخی از دوربین های امنیتی بهطور کامل در برابر شرایط آبوهوایی مقاوم میباشند و لذا اجزای الکترونیکی آنها در برابر هوای خشک و گردوغبار و رطوبت خراب نمیشوند. در مناطقی که دوربین ها نسبت به شرایط آبوهواییحساس هستند، از دوربین های مداربسته دام ضد ضربه استفاده میگردد که در برابر هر نوع آسیب مقاوم است.
هنگام بررسی محل مکانی که سیستم دوربین در آن نصب شده، کاربران باید زاویه دید مورد نیاز را در ذهن داشته باشند و از زاویه مناسب برای ضبط بخشهایی از محیطی که میخواهند تحت نظارتشان باشد استفاده کنند.
محبوبترین اندازه لنز 2.8 میلیمتر است که زاویه دید افقی حدود 90 تا 110 درجه را بسته به نوع برند فراهم میکند. این دوربینهای زاویه گسترده بهترین پوشش را برای فضاهای باز فراهم میکنند. اگر منطقه مورد نظر در فاصله بسیار دوری باشد، یک لنز قویتر مانند یک لنز 8، 12 یا 50 میلیمتری گزینه بهتری است.
دوربین های مدار بسته ای که دارای لنز های وریفوکال هستند، میتوانند برای یافتن زاویه دید مناسب تنظیم شوند. دوربین های با لنز موتورایز به گونهای هستند که زاویه دید را میتوان بدون لمس دوربین از طریق دستگاه DVR یا NVR تنظیم نمود. در نهایت، دوربینهای PTZ (Zoom-Tilt-Pan) علاوه بر لنز موتورایز، یک لنز موتورایز زوم را هم ارائه میدهند که برای کاربر این امکان را فراهم میآورد تا دوربین را از یک سمت به سمت دیگر و از بالا به پایین حرکت دهد. در اغلب اوقات، ترکیبی از این دوربین ها بهترین راهحل را ارائه میدهند.
دوربینهای امنیتی بی سیم
امروزه دوربینهای امنیتی بی سیم محبوب تر از قبل شده اند. البته متأسفانه، هنوز این دوربینها کامل نیستند و از لحاظ انواع قابلیتها، وضوح و قابلیت اطمینان دارای محدودیتهای زیادی هستند.
در بیشتر موارد، اصطلاح “بیسیم” تنها به انتقال ویدئو اشاره دارد و نه انتقال برق. این بدان معنی است که هنوز هم باید برای انتقال برق به دوربینها از کابل استفاده شود یا کاربر مجبور است از دوربین های مداربسته باتریخور استفاده کند که امروزه در دسترس هستند. اما از آنجا که منبع برق باید در نزدیکی محل نصب دوربین باشد استفاده از آنها چندان شایع نیست.
در حالی که استفاده از یک دوربین بیسیم باتریدار ممکن است راه حل ایده آلی به نظر برسد، کاربران باید توجه داشته باشند که تعداد ساعات ضبطشده در طی روز، توانایی آنها در استفاده از اشعه مادون قرمز برای ضبط ویدئو در شب و نیز تعداد دفعاتی که باتری میبایست باطری تعویض یا شارژ شود محدود میباشد.
نکتهای که لازم است در هنگام خرید دوربین مداربسته بیسیم مورد توجه قرار دهید این است که باید به محدودیت برد دوربین نیز توجه کنید. چراکه فاصله بین دستگاه ضبط کننده و دوربین باید در حدی باشد که ارتباط وای فای قطع نشود و البته هرچه به دستگاه نزدیکتر باشد سرعت انتقال تصویر و کیفیت نیز بهتر خواهد شد.
دوربینهای امنیتی و فضای ذخیره سازی یا هارد
یکی از مهمترین عواملی که باید در هنگام خرید یک سیستم امنیتی مدار بسته در نظر بگیرید فضای ذخیره سازی یا هارد است. تمام ضبط کننده ها یا رکوردر ها برای ذخیره سازی فیلم های ضبطشده به هارد دیسک نیازمند هستند.
از لحاظ فنی توصیه میشود از هارد دیسک های نظارتی استفاده شود، زیرا این هارد ها بهصورتی طراحی شدهاند که میتوان 24 ساعت شبانه روز و 7 روز هفته از آنها استفاده کرد و لذا میتوانند از عهده برنامههای ضبط طولانی مدت برآیند.
هرچقدر که رزولوشن دوربین شما بیشتر باشد، دادهها فضای بیشتری را اشغال خواهند کرد، بنابراین به تعداد هاردهای بیشتر با ظرفیت بالاتری نیاز است. بهعنوان مثال، یک DVR مجهز به 4 دوربین HD با یک هارد درایو 1 ترابایت میتواند ویدئوها را در رزولوشن 2 مگاپیکسل (1080 پیکسل) به مدت 7 الی 10 روز ضبط کند. البته در این مورد نیز باید توجه کنید که بسته به نوع دوربین ها و برندها و نیز تنظیمات اعمال شده بر روی دستگاه ها، مدت زمان رکورد تصاویر دستخوش تغییر خواهد شد. بهعنوان مثال چنانچه دوربین به صورت 24 ساعته درحال ضبط کردن باشد، ممکن است حداکثر ۲ یا ۳ روز ذخیرهسازی صورت گیرد و برعکس اگر 12 ساعت ضبط انجام شود گاهاً تا ۱۰ روز هم امکان ذخیرهسازی وجود دارد.
برخی مشتریان فقط دوربین مداربسته خود را براساس تشخیص حرکت انتخاب میکنند تا فضای هارد دیسک هدر نرود و بتوانند مدت زمان بیشتری را بدون ارتقا به هارد دیسکهایی با گنجایش بیشتر ضبط کنند. اکثر رکوردرها دارای بیش از یک سینی هارد هستند و لذا درایوها میتوانند وظیفهی ذخیرهسازی ویدئوییکنند نه یک هارد دیسک داخلی.
با این حال این محصولات به دو دلیل متقاضیان کمتری دارند:
- اول اینکه یک هزینه ماهیانه جداگانه باید برای ذخیره ویدئوها بر روی سرور ابری در نظر گرفته شود
بهعنوان یک تکنولوژی جدیدتر، دوربینهای کلود یا ابری نیز مشتریان خاص خود را دارد. این دوربین ها ویدئوهای ضبطشده را در سرور ابری ذخیره میور ابری در نظر گرفته شود
دوم اینکه سرور ابری توسط شرکت های سرویس دهنده مدیریت میشود. لذا این نوع دوربینها ممکن است برای بعضیها مناسب باشد، اما برای کسانی که نمیخواهند دادههایشان توسط یک نهاد دیگر مشاهده و مدیریت شود، ضبط کردن ویدئوها در هارد دیسک داخلی امنترین راه به حساب میآید.